DIT ZIJN ONZE 8 FAVORIETE ARTIKELS OVER DATA VAN 2017 (TOT NU TOE)

Grip krijgen op data in een organisatie is niet eenvoudig. Veel organisaties bezitten bergen aan data, maar weten niet hoe ze hun data waardevol kunnen maken voor de business. Daarnaast is het gebied van data(analyse) enorm in ontwikkeling. Het lijkt soms onmogelijk alle laatste trends en tips op de voet te volgen. Om jou deze moeite te besparen en ervoor te zorgen dat je weer helemaal up-to-date bent, delen we graag onze (tot nu toe) favoriete reads van 2017.

1. ‘How to Spot Visualization Lies’

Door: Nathan Yau

Met data kun je ontzettend veel. Onder andere ook goed liegen. Cijfers verdraaien met mooie visuals is niet nieuw, maar deze trend lijkt wel tot een nieuw hoogtepunt te komen in 2017. Deze gids helpt om “visualisatie leugens” te ontmaskeren. Denk aan trucs zoals het gedeeltelijk tonen van een bepaalde statistiek of het gebruiken van absolute aantallen in plaats van relatieve aantallen.

Lees het artikel hier. 

2. ‘The Best Data Scientists Get Out and Talk to People’

Door: Thomas C. Redman

Het lijkt op het eerste gezicht misschien tegenstrijdig, maar dit artikel pleit er toch echt voor: de beste datawetenschappers gaan erop uit. Ze erkennen dat er nuances zitten in de data die je niet kan begrijpen door achter je bureau te blijven zitten. De wereld zit immers vol met ‘soft data’ die nog niet digitaal te maken is, zoals geluiden, geuren, smaken en texturen. Dit artikel geeft tips over hoe je soft data het beste kan meenemen in je data analyse.

Lees het artikel hier.

3. ‘Trends 2017: What 2,800 BI Professionals Really Think’

Door: BI-survey.com

In het rapport van deze BI Trend Monitor 2017 zijn bijna 2.800 BI professionals, consultants en leveranciers gevraagd naar hun kijk op de meest belangrijke BI trends van de komende tijd. Hun antwoorden schetsen een uitgebreid plaatje van de toekomst van Business Intelligence. De snelst groeiende trends? Data visualisatie en -ontdekking en selfservice BI.

Lees het artikel hier.

4. ‘Critical Capabilities for Data Quality Tools’

Door: Mei Yang Selvage, Saul Judah, Ankush Jain

Deze is eigenlijk nog uit 2016, maar we vinden hem te goed om niet te noemen. De data analysten van Gartner vergelijken in dit artikel verschillende tools en hoe je ze kan gebruiken, zoals MIOsoft, RedPoint, SAP of Informatica. Daarnaast geven ze aanbevelingen voor data-managers over hoe ze de huidige data infrastructuur van hun organisatie kunnen moderniseren.

Lees het artikel hier.

5. ’34 Business intelligence and marketing pros reveal their top tips for creating a data-driven culture within an organization’

Door: Angela Stringfellow

Het aanstellen van een paar data analysten in je organisatie is tegenwoordig niet meer voldoende. Het is cruciaal dat de hele organisatie data minded wordt om mee te kunnen met de laatste ontwikkelingen. Het creëren van een succesvolle datagedreven cultuur binnen je organisatie heeft veel voordelen: een beter begrip voor de waarde van data vanuit medewerkers, het vaker gebruiken van data bij het maken van beslissingen en het meten van uitkomsten tot op het hoogste niveau. Maar hoe creëer je zo’n datagedreven cultuur? In dit artikel delen 34 professionals vanuit verschillende organisaties hun lessen op dit vlak.

Lees het artikel hier.

6. ‘Predictions: A Cynic’s Guide to BI in 2017’

Door: Timo Elliot

Op de valreep van 2016 vloog dit hilarische doch scherpe artikel uit de pen van ervaren BI’er Timo Elliot met voorspellingen over ontwikkelingen op het gebied van Business Intelligence in 2017. Geniet van constateringen zoals ‘Executives will refuse to learn to use any other data tool than Excel (and not even the newer features of that)’ en ‘Some analysts will say BI and BI competency centers are dead, much to the confusion of the millions of people doing it every day’.

Lees het artikel hier.

7. ’10 Machine Learning based Products You Must See’

Youtube kanaal: I’m from FUTURE

Hij is al wat eerder gepubliceerd, maar we kijken hem zo vaak, dat hij voor ons nog in 2017 hoort: ’10 Machine Learning Based Products You Must See’. Van zelfsturende auto’s naar kokende robot-chefs, de bekende Go-speler AlphaGo, muziekspelers die muziekstijl aanpassen op je emoties en een zinderend muzikaal duel van een robot vs. een tafeltennisser: ga er goed voor zitten en geniet.

Bekijk de film hier.

8. ‘My Valentine Letter: Dear Data’

Door: Ben Rund

Wat is Valentijnsdag zonder liefdesbrieven? Dat dacht Ben Rund, Senior Director of Product Marketing bij Informatica, ook. Dus schreef hij een brief aan zijn grootste liefde: data. Zijn baas gaf hem namelijk de opdracht ‘goed te zorgen voor de bedrijfsdata’. In dit proza maakt Ben de mooiste beloftes, zoals ‘I’ll take you out more’ en ‘I’ll try to start picking up on the signals you send out right as they’re happening’. Natuurlijk geschreven met een dikke knipoog, maar ondertussen beschrijft hij zinnige voornemens die je kunnen helpen in de juiste data-mindset te komen. Hij sluit romantisch af met de onvergetelijke ode van Willie Nelson, ‘You are always on my mind’.

Lees het artikel hier.

 

Op de hoogte blijven? Schrijf je in voor de Mobilee kennisblog.